„Laiškai Mekui“

  Gruodžio 15 dieną Biržų „Saulės“ gimnazijos abiturientė Roberta Jonaitytė pristatė savo kūrybos darbų parodą. Džiaugiuosi Robertos kūrybiniu potencialu ir noru dalintis savo kūryba.

  O apie draugės ir klasiokės pirmą personalinę parodą Rugilė Šataitė rašo taip – „Kaip gyventi? Kristi, kristi užmerktomis akimis į kiekvieną situaciją, į viską", — rašė išeivijos menininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas ir publicistas, J. Mekas.

  Šiais metais minimas ypatingas jubiliejus — gruodžio 24-ąją Jonui Mekui sukanka 100 metų.

Abiturientė Roberta Jonaitytė, įkvėpta Jono Meko kūrybos sukūrė ne vieną ar du darbus, o visą jų ciklą, pavadintą „Laiškai Mekui". Parodos atidarymas vyko ketvirtadienį, o pati Roberta labai džiaugėsi galėdama savo darbais prisidėti prie šio gražaus jubiliejaus.

  Pristatydama savo darbus ji atskleidė, kas įkvėpė tam tikras jos kūrinių detales:

„Menininkas daugiausiai žinomas dėl savo kinematografijos, eilėraščių bei minčių apie save ir gyvenimą. Todėl mano darbuose galite pamatyti Jono Meko citatų bei įvairių filmo kamerų, juostų.

Jonas Mekas – vadinamas avangardinio kino krikštatėviu, jo filmų struktūra anuomet buvo nematyta, keista. Savo filmuose jis išreiškia protestą prieš meną, vaizduojantį dramatiškus, svarbius įvykius siekdamas parodyti žmogų kasdienybėje, atskleisti jo jausmus, emocijas, išaukštinti nereikšmingus gyvenimo momentus. Todėl kai kuriuose mano darbuose yra senovinių nuotraukų, kurios niekuo neišsiskiria, tiesiog įamžinta žmonių kasdienybė."

  Ir tikrai — daugelyje Robertos darbų galima pamatyti iš senų albumų kruopščiai atrinktas fotografijas, kuriose vaizduojami tiesiog kasdienybe besidžiaugiantys žmonės. Abiturientė savo darbais ne tik parodė didžiulį talentą, o ir puikiai perteikė J. Meko kūrybos esybę — tiesiog kurti ir žiūrėti, kas gaunasi, nebandyti pasiekti didybės, o grožį rasti kasdienybėje.

Taigi, šiais, nors ir jau paskutines akimirkas skaičiuojančiais, metais kviečiame ne tik prisiminti kūrybiškąjį Joną Meką, o ir pasigerėti darbais, kuriuos per daugelį metų įkvėpė jo kūryba.“

Autorius:
Mokytoja ekspertė Daiva Zalogienė

Nuotraukos:
Mokytoja ekspertė Daiva Zalogienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos