Ilgai laukta ir įdomi išvyka

  2b klasė surengė jau antrą susitikimą su tėveliais pagal projektą „Šok į tėvų klumpes“. Šįkart susitikimas vyko su Tomos mama Daiva Braželiene, kuri dirba „Biržų duonoje“ inovacijų technologe. Suderinę laiką su technologijų mokytoja Jūrate Pranciliauskiene, susitikti vykome į pačią įmonę.

  Nuvykę iš karto buvome paprašyti pasikeisti „įvaizdį“: paslėpti plaukus po kepuraitėmis, atsisakyti mobiliųjų telefonų, laikrodžių, visų papuošalų,  apsirengti chalatus, dezinfekuoti rankas ir pereiti  patikros postą.

  O tada prasidėjo mūsų pažintis su pačia įmone. Išgirdome trumpą jos atsinaujinimo istoriją, tada apžiūrėjome miltų, cukraus talpyklas ir sužinojome, kaip produktai patenka į patalpas, kur minkoma duona. Matėme visą duonos kepimo procesą nuo minkymo, rūgimo, formavimo iki brandinimo ir kepimo, pabuvojome duonų „pirtelėje“.

  Teko stebėti šakočių kepimo procesą, net atsirado savanorių išbandyti. Paskui stebėjome bandelių kepimą, supratome, kad įmonėje daug mechanizmų, palengvinančių darbą, bet yra procesų, kurie nevyksta be žmogaus rankų įsikišimo... Matėme gimstant turbūt visiems skaniausius „Sucre“ kepinius: makaronsus, kaneles ir tortus.

  Dar sužinojome, kad įmonėje yra vienas cechas, kur gaminami produktai be gliuteno, bet pamatyti ten vykstančio darbo mums nepavyko, nes ten neleidžiami pašaliniai, kad būtų išvengta sąlyčio su miltais.

  Paskui mums papasakojo konkrečiai apie inovacijų technologo profesiją. Technologas – tai tas darbuotojas, kuris rūpinasi naujų gaminių idėjų paieška, o jų randa internete, maisto parodose ir kitur. Radus naują receptą, tenka parinkti reikiamas žaliavas, apskaičiuoti tikslius jų kiekius ir eksperimentuoti kepant pirmuosius pavyzdžius. Produkto degustacija vyksta toje pačioje įmonėje, o produkto vertintojai tie patys įmonės darbuotojai, kurių nuomonė daro įtaką tobulinant gaminio tekstūrą. Viena iš technologo kasdienybės darbų yra būtinos dokumentacijos rengimas: reikia parengti gaminio informaciją, nurodyti alergenų kiekį, maistingumo deklaraciją. Visa ši informacija virsta gaminio specifika ir yra pateikiama prie paties gaminio.

  Be abejo, būna, kad vienus gaminius greitai pakeičia kiti arba gaminys apskritai nepasiteisina. Technologas taip pat turi paruošti atitinkamą gaminio instrukciją ir apmokyti darbuotojus.  Būtina nuolat tobulėti pačiam: mokytis dirbti su naujais įrenginiais, važiuoti į kursus bei dalyvauti maisto parodose.

  Apsilankę įmonėje sužinojome daug vertingų dalykų. Dabar pirkdami „Biržų duonos“ gaminius, galvosime ne tik apie tai, kad jie skanūs, bet ir apie tą kelią, kurį jie praeina, padedant žmonėms, dirbantiems nenutrūkstamoj grandinėj, kad pasiektų mūsų stalą.

       Adelė Samulionienė

2b klasės auklėtoja

Autorius:
Adelė Samulionienė

Nuotraukos:
Adelė Samulionienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos