Žydų gelbėtojų diena

  Šiais metais kovo 15-ąją dieną pirmą kartą buvo paminėta Lietuvos žydų gelbėtojų diena. Ta proga, Biržų "Saulės" gimnazijos antrokai, TUC nariai, ėjo į Atminimo skverą, kuriame medeliais įamžinti žmonės, gelbėję žydus. Biržų krašto muziejaus „Sėla“ darbuotojai supažindino gimnazistus su Biržų rajono gyventojais, kurie gelbėjo žydus nuo baisios tragedijos – Holokausto. Atminimui jaunimas puošė medelius kaspinais. Renginyje dalyvavo II a klasės mokinė Domilė Žukaitė, kurios prosenelės šeimai taip pat yra pasodintas medis. Gimnazistai džiaugėsi galėdami paminėti šią dieną ir sužinoti daugiau apie Biržų krašto žydus ir jiems padėjusius lietuvius.

  I a ir I b klasių mokiniai pilietiškumo pamokoje ( mokyt. D. Tribienė) kalbėjo apie žmones, kurie gelbėjo žydus. Prisiminė Oną Šimaitę, narsią moterį, kuri iš geto išvedė apie 10 vaikų. Susipažinome su lietuviais ir biržiečiais, kurie gavo Žūvančiųjų Gelbėjimo Kryžiaus apdovanojimą dėl išgelbėtų žydų gyvybių.

Užrašė mintis ir padėkas, tiems kurie rizikavo savo gyvybėmis, bet neprarado pamatinių vertybių - meilės artimui ir žmogiškumo.

Autorius:
Samanta Šinkevičiūtė IIa kl.

Nuotraukos:
Samanta Šinkevičiūtė IIa kl.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos