Tarpmokyklinis projektas „Kūrybinės patirtys“, kūrybinės dirbtuvės „Netikėti atradimai“

  Biržų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos paauglių emocinės psichinės sveikatos gerinimo tarpmokyklinis projektas „Kūrybinės patirtys.“

Kūrybinės dirbtuvės „Netikėti atradimai“

  Lapkričio 16 d. rajono mokiniai, mėgstantys dailę – piešiantys, tapantys, kūrybiškai mąstantys ir laisvai improvizuojantys rinkosi į gimnazijos dailės kabinetą, kur buvo pasiruošę kurti koliažus.

  O kas tas koliažas?

  Terminas koliažas yra kilęs iš prancūzų kalbos žodžio Collage – priklijavimas, prilipdymas. Koliažas – tai tapybos ir grafikos technika, kai prie pagrindo lipdoma popieriaus, audinio ar kitos medžiagos gabalai ir piešiama arba tapoma. Koliažo pavadinimą sugalvojo dailininkai kubistai Ž. Brakas ir P. Pikaso.

Koliažo esmė – jau esamų medžiagų panaudojimas ir fragmentavimas. Svarbu neužbaigtumo, atsitiktinumo efektas. Kartais net sunku numatyti, kaip atrodys baigtas kūrinys.

Koliažas glaudžiai susijęs ir su vartotojų kultūros elementais, reklama, netgi kiču ar visai kitais estetiniais sprendimais. Tai meno sritis, kuriai simpatizuoja įvairių sričių menininkai: tapytojai, grafikai, tekstilininkai, keramikai. Ne paslaptis, kad ir literatūroje, atvirai cituojant kitus autorius, galima dėlioti kalbinį, tekstinį koliažą, supintą iš kelių autorių kūrybos.

  Jaunieji kūrėjai iš rajono pagrindinių mokyklų – Kaštonų, ,,Aušros”, ,,Atžalyno” ir ,,Saulės” bei Vabalninko B. Sruogos gimnazijų savo ,,Netikėtus atradimus” įprasmino labai įdomiai ir netikėtai. Mokiniai koliažus kūrė individualiai, su draugu ar visa mokyklos komanda. Visi mokinių sukurti koliažai yra puikūs, verti dėmesio, daugybės komentarų ir komplimentų. Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo dvidešimt šeši 6 -10 klasių mokiniai.

Visus mokinių sukurtus koliažus bus galima pamatyti Biržų Švietimo Pagalbos Tarnyboje.

Ačiū mokiniams už kūrybiškų idėjų įgyvendinimą, o mokytojoms už jaunųjų talentų ugdymą ir skatinimą.

Autorius:
Dailės mokytoja ekspertė Daiva Zalogienė

Nuotraukos:
.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos