Jaunųjų mediatorių klubas pasipildė naujais nariais

Ir šiais mokslo metais gimnazijoje vyko jaunųjų mediatorių mokymai. Kad gautų mokyklinės mediacijos mediatoriaus pažymėjimą, mokiniai turėjo įveikti visus mokslo metus trunkančius mokymus. Mokantis mediacijos į pagalbą buvos atvykusi jau studentė Skaistė Gužaitė, kuri tarpininko subtilybes išbandė viena pirmųjų dar prieš kelerius metus vykdant tarptautinį projektą  „Mediacijos diegimas ugdymo sistemoje“.

            Tapti konfliktų sprendimo tarpininku ir juo būti nėra paprasta, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kitaip. Šis užsiėmimas reikalauja daug laiko, kantrybės, gilinimosi į save. Mokomasi atpažinti ir įvardinti tiek savo, tiek kito jausmus, būti empatiškesniems. Taip pat daug laiko skiriama ir neverbalinės kūno kalbos analizei. Be to, būsimieji mediatoriai turi įvaldyti mediacijos proceso principus. Tam padeda praktiniai užsiėmimai, kurių metu yra vaidinamos konfliktinės situacijos, o jas reikia išspręsti pasitelkiant teorines žinias. Tad nenuostabu, kad rugsėjo mėnesį, startuojant mokymams, susirenka gausus būrys gimnazistų, tačiau dalis „nubyra“ supratę, kad šis užsiėmimas jiems netinka. 

           Baigus mokymus laikomas praktinis egzaminas, kurį šiais mokslo metais išlaikė šeši gimnazistai. Egzamino komisiją sudarė mediatorė Skaistė Gužaitė, „Jaunųjų mediatorių klubo“ prezidentas Faustas Kilius ir viena iš mediatorių mokytojų Diana Anskinienė. Egzamino metu reikėjo pademonstruoti žinias ir įgytus praktinius įgūdžius.

           Baigiamojo užsiėmimo metu gimnazijos direktorius M. Skardžius įteikė „Mokyklinės mediacijos“ mediatorių pažymėjimus. Direktorius ir „Jaunųjų mediatorių klubo“ prezidentas Faustas sveikindami linkėjo tęsti mediacijos veiklą, tobulėti ir savo pavyzdžiu pritraukti į klubą naujų narių.

          Tikimės ir kitais mokslo metais sulaukti gausaus būrio gimnazistų, norinčių išmokti mediacijos subtilybių ir tapti mediatoriais. Gavusiems mediatorių pažymėjimus linkime savo gebėjimus pritaikyti taikiai sprendžiant konfliktines situacijas. O tiems, kurie baigė mokymus, bet pažymėjimai nebuvo įteikti, nenusiminti ir juos gauti išlaikius egzaminą kitąmet.

Autorius:
D. Anskinienė

Nuotraukos:
D. Anskinienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos