„Lietuvos karaimų istorijos labirintais“

Trakų rajono Rūdiškių gimnazija pakvietė Biržų „Saulės“ Tolerancijos ugdymo centro (TUC) narius dalyvauti tautinių mažumų departamento organizuojamame projekte  „Lietuvos karaimų istorijos labirintais“. Gegužės 27 dieną gimnazistai dalyvavo edukacinėje išvykoje ir lankėsi Trakuose.

Pirmiausia nuvykome į nuostabų Užutrakio dvarą. Apie jį plačiau papasakojo gidas: pats dvaras priklausė grafui Tiškevičiui, o jo parką suprojektavo bene garsiausias to meto prancūzų kraštovaizdžio architektas E. F. Andre. Pasigrožėję nuostabiu dvaru, kerinčia jo aplinka, nuvykome į Trakus.

Gidas Marius pasakojo, kad Krymo karaimus į Lietuvą  atsivedė Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas 1392–1397 m.. Manoma, kad Vytautas po žygio į Aukso ordos stepes atvedė apie 380 šeimų. Karaimai buvo apgyvendinti tarp Trakų pilių kaip pilies ir valdovo sargybiniai. Vėliau jų gyvenvietės įsikūrė Biržuose, Pasvalyje, Naujamiestyje, Upytėje. Trakuose yra išlikę karaimų maldos namai - XVIII a. kenesa. Karaimų gyvenama teritorija buvo vadinama Mažuoju miestu. Gyvenamieji namai turi išskirtinį požymį – jie stovi galu  su trimis langais į gatvės pusę.

Apsilankėme ir Trakų pilyje. Gidas Marius papasakojo įdomių dalykų: pilis buvo sumūryta iš akmenų, kuriuos sunešė žmonės kaip mokestį už leidimą prekiauti. Trakų salos pilis išreiškė pažangiausias XV a. fortifikacijos (gynybos įtvirtinimo) idėjas. Ji laikoma viduramžių gynybinės architektūros šedevru, vienintele vandens pilimi Rytų Europoje. Dabar restauruotuose rūmuose yra įsikūręs Trakų istorijos muziejus. Be nuolatinės muziejaus ekspozicijos pilies kiemuose ir menėse rengiamos įvairios parodos, muzikiniai festivaliai bei spektakliai.

Ši edukacinė išvyka buvo labai įdomi ir pasminga, nes galėjome susipažinti su Didžiojo kunigaikščio Kęstučio istorine Trakų pilimi, Vytauto valdymo laikotarpiu ir grafo Tiškevičiaus Užutrakio dvaru. 

Autorius:
Dominyka Jasiūnaitė, IIc klasė

Nuotraukos:
Dominykos Skinderskytės, IIc klasė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos