Susitikimas-pokalbis pagal projektą „Šok į tėvų klumpes“

Įdomus ir prasmingas susitikimas

 

2022 metų kovo 23 dieną 1b klasės mokiniai turėjo ne tradicinę klasės valandėlę, o susitikimą-pokalbį pagal projektą „Šok į tėvų klumpes“. Svečiuose  - Robertos mama, Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Veiklos organizavimo skyriaus vedėja Mantė Ramanauskienė.

Kadangi valandėlės metu Mantė turėjo pristatyti savo specialybę, tai pirmiausia ji mokiniams motyvuotai paaiškino, kad gyvenime nebūtinai dirbsi darbą pagal įgytą profesiją. Tai iliustravo savo pavyzdžiu: baigė chemiją, turėjo dirbti mokytoja, o dirba aplinkosaugos srityje jau apie 13 metų. Nors, atrodo, jos didžioji darbo dalis turėtų būti darbo vietoje, tačiau tai ne visai tiesa. Pareigūnė vardino, kokiose vietose jiems tenka lankytis (nuo didžiausių įmonių teritorijų iki miško medžioklės plotų, miško kirtaviečių, ežerų ir upių pakrančių, pievų ir laukų, kelių, ūkio subjektų ir pan.), su kokiais pareigūnais tenka dirbti (su policija, su priešgaisrine apsauga ir pan.). Darbo sritys labai plačios, nes aplinkosaugos misija yra švari, saugi ir graži gamta.

Mokiniams įspūdį padarė jau tai, kad Robertos mama vilkėjo uniformą, demonstravo pateiktis, kokie privalomi daiktai priklauso aplinkosaugininkams (ženklelis, liemenė, ginklas), kokiomis transporto priemonėmis naudojasi aplinkosaugos darbuotojai (įvairūs automobiliai, turintys specialų ženklinimą, garso ir šviesos signalus; valtys, nes kartais darbas neapsiriboja vien žeme, tenka žvejus patikrinti ir ant vandens). Paminėjo ir tai, kad teko neseniai iki Ukrainos sienos lydėti automobilį, kurį lietuviai aplinkosaugininkai padovanojo šiuo metu kariaujančiai Ukrainai.

Be abejo, pareigūnė pakvietė mokinius pasidomėti šia profesija ir ją rinktis, jei šie myli gamtą, mėgsta joje būti, jei jiems rūpi planetos ateitis, jei yra pareigingi ir atsakingi. Kadangi auklėtiniai šiuo metu jau yra ar greit bus šešiolikmečiai, jiems buvo priminta apie atsakomybę žvejojant (jau reikia turėti žvejo bilietą, kas anksčiau nebuvo aktualu). Priminė ir daug kitų aktualių klausimų, kaip kasdienė tarša, atliekų rūšiavimas, žolės deginimas, nesikišimas į natūralią gyvūnų atranką ir pan.

Mokiniai domėjosi, kas atsitinka su konfiskuotais daiktais, kuriuos iš jų įmanoma atgauti, kokios baudos laukia pažeidėjų, ar tenka vykti į iškvietimus, kada gyvūnas sužeidžia žmogų, o ne atvirkščiai. Klausimai rodė, kad pasakojimas įdomus ir naudingas.

O atsisveikindami padovanojome pavasarinių gėlių ir palinkėjome dar ne kartą susitikti. Aišku, ne nusikaltimo vietoje...

Ib klasės auklėtoja Adelė Samulionienė

Autorius:
Adelė Samulionienė

Nuotraukos:
Adelė Samulionienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos