Mobilioji bioklasė

  Biržų „Saulės“ gimnazija vykdo projektą „Kokybės krepšelis“, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis. Balandžio 28d. į mokyklą buvo atvykusi „Mobilioji bioklasė“.

  „Mobilioji bioklasė“ – tai po mokyklas keliaujanti moderni laboratorija, kurią gimnazistams pristatė ir supažindino su naujausiais biomokslų laimėjimais buvusi Biržų „Saulės“ gimnazijos mokinė Martyna, dirbanti bendrovėje „Thermo Fisher Scientific“, bei buvę gimnazistai, dabar Vilniaus universiteto studentai, Gytis ir Ineta. Projektą įgyvendina Vilniaus universitetas kartu su bendrove „Thermo Fisher Scientific“. „Thermo Fisher Scientific“ yra didžiausia pasaulio bendrovė, siūlanti produktus ir paslaugas mokslui. Padedami Vilniaus universiteto studentų ir aukštųjų technologijų kompanijos „Thermo Fisher Scientific“ tyrėjų, gimnazijos mokiniai, besidomintys biomokslais, turėjo galimybę tapti tyrėjais ir atlikti modernius mokslinius eksperimentus. Išklausę paskaitą apie DNR, darbo laboratorijoje taisykles, išmokę naudotis automatinėmis pipetėmis iš tirpalo išsodino DNR „siūlus”, atliko mokslinį eksperimentą, kurio metu susipažino su šiuolaikiniais molekulinės biologijos tyrimų metodais: PGR (polimerazės grandininė reakcija) metodu, DNR elektroforezės metodu. Atliekant eksperimentus, buvo naudojami „Thermo Fisher Scientific“ Vilniaus padalinyje kuriami ir gaminami įvairūs reagentai. Šie molekulinės biologijos produktai, skirti tirti DNR, RNR ir baltymus, yra aukštai vertinami visame pasaulyje.

  Mokiniai džiaugėsi „Mobiliosios bioklasės“ suteikta galimybe vienai dienai įsijausti į mokslininko vaidmenį – tirti ir dirbti su tokiais prietaisais ir priemonėmis kaip šiuolaikinėse biomokslų laboratorijose. Tai skatina didesnį domėjimąsi biomokslais ir įkvepia renkantis ateities profesiją.

Autorius:
Biologijos mokytoja A. Ulevičienė

Nuotraukos:
Biologijos mokytoja A. Ulevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos