Projekto „Kokybės krepšelis“ lėšomis finansuojama išvyka į Molėtus

  Spalio 27 d. „Saulės“ gimnazijos trečių klasių mokiniai lankėsi Molėtų astronomijos observatorijoje ir Etnokosmologijos muziejuje. Mokinius lydėjo fizikos mokytojai Virginija Butienė ir Gediminas Girdžius. Išvyka buvo organizuojama iš projekto „Kokybės krepšelis“ skiriamų lėšų. Projektas „Kokybės krepšelis“ skirtas mokinių ugdymosi pasiekimams gerinti.

Diena pasitaikė ytin gera: saulėta, nešalta, pats tas keliauti  ir įgyti naujų įspūžių ir patirčių. Molėtų observatorijoje vyko fizikos pamoką „Astronomijos samprata“. Mokiniai buvo supažindinami su Lietuvos ir pasaulio astronomijos naujienomis, teleskopais, nuostabaus grožio spalvotomis planetų, žvaigždžių, ūkų, spiečių, galaktikų nuotraukomis. Dieninės ekskursijos metu taip pat buvo pademonstruojamas 165 cm skersmens teleskopas – didžiausias mokslinės paskirties įrenginys Šiaurės Europoje. Su specialiu teleskopu galima stebėti Saulę. 

  Po apsilankymo observatorijoje, mokinių laukė ne ką mažiau intriguojanti etnokosmologijos muziejaus aplinka. Dieninės programos (ekskursijos) metu per požeminę muziejaus galeriją, tarsi mitologinio medžio šaknis, gido vedami, kylome aukštyn. Septyniose erdvėse buvo pristatomi skirtingi žmogaus ir žmonijos ryšiai su Kosminiu pasauliu – senieji etniniai ryšiai, pasaulio matavimai, kalendoriai, astronomija, kosmonautika, nežemiškos gyvybės paieška, mūsų civilizacijos ateities galimybės.

Mokinius sužavėjo atspinžių salė ir tarp veidrodžių skambanti M. K. Čiurlionio muzika. Etninė salė pasirodė labai interaktyviai ir šiuolaikiškai išreiškianti mūsų protėvių ryšius per dainas, apeigas ir papročius su kosminiu pasauliu. Labai gyvai ir įdomiai bepaskojant gidui, paraėjome laiko ir erdvės, astronautikos, pažinimo ir kino sales. Kino salės dalyje buvo  pristatoma,  kaip per tūkstančius metų keitėsi žmogaus požiūris į jį supančią kosminę erdvę – Geocentrinis Ptolomėjaus, Heliocentrinis Koperniko pasaulio suvokimo modeliai, Einšteino laiko ir erdvės reliatyvumas, taip pat pristatomas interaktyvus įrenginys „Gravitacijos šulinys“.

 

  Ekskursijos pabaigoje likome su labai daug klausimų– ar mes vieniši galaktikoje, Visatoje? ar mes vienintelė „gyvybės sala“? ar mus lanko proto broliai? kokia mūsų civilizacijos ateitis? ar viskas mūsų rankose?...

  Ekspozicijos apžiūros pabaigoje mokiniai buvo pakviesti laiptais arba liftu pakilti į apžvalgos aikštelę, kur atsiveria išradingai sutvarkyta muziejaus teritorija ir atsiveria įspūdingas vaizdas: matomi 6 ežerai, Labanoro girios panorama.

  Mokiniams neprailgo ši rudens diena, ji buvo pilna įspūdžių ir geros nuotaikos ir, aišku, įamžinta gausybėje puikių nuotraukų.

Autorius:
Fizikos mokytojai Virginija Butienė ir Gediminas Girdžius

Nuotraukos:
Fizikos mokytojai Virginija Butienė ir Gediminas Girdžius

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos